Kuglóf (élesztőmentes)
 
 

Kuglóf (élesztőmentes)

Hozzávalók:

7,5 dkg vaj
11 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
2 db tojás
1,8 dl tej
22,5 dkg liszt
1 kávéskanál szódabikarbóna (vagy 2 kávéskanál sütőpor)
csipet só
----
aszalt gyümölcs
kakaóshoz: 1 vaníliás cukor, 1 teáskanál porcukor, 3 teáskanál kakaó és 2-3 teáskanál melegvíz

Elkészítés:

A puha vajat keverjük ki simára a cukrokkal, egyesével keverjük hozzá a tojásokat, majd a tejet. A lisztet hozzámérve még keverés előtt adjuk hozzá a sót és a szódabikarbónát, hogy jól el tudjon keveredni a tésztában.
Ha az aszaltgyümölcsös verziót készítjük, akkor a formába tegyük kb. a felét a masszának, majd a maradékhoz keverjük hozzá a gyümölcsöket és ezt kanalazzuk a tetejére elosztva. A sütés során kissé lesüllyednek a gyümölcsök így a végén pont egyenletesen lesz benne :-)
A csokis verziónál is a fele megy a formába, a maradékhoz keverjük hozzá az előre összedolgozott kakaós masszát és ezt kanalazzuk a tetejére egyenletesen elosztva.
Előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük. Az én régi gázsütőmben ez úgy működik, hogy a legmagasabb polcra téve sütöm takaréklángon először 15 percig, majd megfordítom, mivel hátul jobban süt, kb. 10 perc után lejjebb teszem egy szinttel és még 5-10 percig hagyom. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy átsült-e rendesen.
Ez egy fél adag kuglófformában, én fém kenyérsütőben sütöttem meg (mint az őzgerinc forma csak sima az alja) abba pont jó ez az adag. Kuglófformában is próbáltam, ízre egyforma, a kenyérforma praktikusabb, mert abba csak sütőpapír kell, amit ki lehet dobni a végén, míg a kuglófformát ki kell vajazni-lisztezni, és elmosogatni a végén :-D

Vissza ide: Desszertek

 

Sütés, Főzés, Egyszerűen © 2011 Wittmann Orsolya, Minden jog fenntartva  |  Felhasználási feltételek  |  Adatvédelem