Harcsapaprikás
 
 

Harcsapaprikás

Hozzávalók:

(4 személyre)
kb. 1 kg-os afrikai harcsa törzs
1 közepes fej vöröshagyma
1 teáskanál csemege pirospaprika
1 teáskanál csípős pirospaprika
5 dl víz
só, liszt, olaj, tejföl
(a teáskanál púpozottan értendő)

Elkészítés:

Kifilézzük a törzset: a gerinc mellett könnyen végig lehet vágni a húst. A megmaradt gerincről az esetlegesen rajta maradt bőrt és az uszonyt eltávolítjuk. A filékről levágjuk a farok részt (kb. 5-6 cm hosszan, attól függően, hogy mennyire vékony a vége), és ha rajta van a hasi rész (ez egy hártyás, fehéres rész némi halhússal) azt is levágjuk, majd lehúzzuk a bőrét (így célszerű: bőrével lefelé fordítjuk, és egy éles késsel elválasztjuk a hústól). A bőrt és az uszonyt kidobjuk. Az így kapott filéket kis darabokra vágjuk, besózzuk, és hűtőbe tesszük. A vöröshagymát felkockázzuk, olajon megdinszteljük, lehúzzuk a tűzről, rátesszük a pirospaprikákat, elkeverjük, majd felengedjük a vízzel, és a sót is beledobjuk. Beletesszük a levágott halvégeket, a hasi részt, és a törzset, majd kuktában 45 percig főzzük. A megfőtt halhúst kivesszük a léből, a törzsről leszedjük a rajtamaradt húst, és egy sűrű szövésű szitán átpasszírozzuk. Úgy a legkönnyebb, hogy az összes halhúst beletesszük a szitába, merőkanalanként merjük rá a levet, és közben egy evőkanál segítségével átpasszírozzuk.
A félretett haldarabokat beletesszük a forrásban lévő szaftba, és még 10 percig főzzük lefedve. Ezután óvatosan kivesszük a halat, tejfölből és kevés lisztből készült habarással sűrítjük, majd visszatesszük a halat, és még egyszer felforraljuk.
Tálalhatjuk nokedlivel, spagettitésztával, kusz-kusszal, de kenyérrel is. Különleges ízt kaphatunk, ha megszórjuk egy kevés friss kaporral.

Tipp:
Ha két személyre készül, akkor a pörköltalapot ugyanúgy elkészítjük, majd elfelezzük, és a kockára vágott (sótlan!) nyers halhús felével együtt eltesszük a hűtőbe a következő felhasználásig (legfeljebb másnapig!), amikor is néhány órával előbb besózzuk, és ugyanúgy készítjük (felforraljuk, főzzük, habarjuk, majd újra felforraljuk), mint korábban.

Vissza ide: Halételek

 

Sütés, Főzés, Egyszerűen © 2011 Wittmann Orsolya, Minden jog fenntartva  |  Felhasználási feltételek  |  Adatvédelem