Rakott káposzta

Hozzávalók:

( 2 főre )
30-35 dkg savanyú káposzta ( lehet Vecsési konzerv is )
1 csomag gyors rizs ( finom az Uncle Bens )
30-35 dkg darált hús
1 kis fej vöröshagyma
só, ketchup, olaj, babérlevél, őrölt kömény
sok-sok tejföl

Elkészítés:

A darált húsból pörköltet készítünk ( reszelt hagymát megdinsztel, rá a ketchup, a hús, só, kevés víz és fedő alatt puhára párol – víz ne maradjon alatta ), a gyorsrizst a tasakon leírtak szerint megfőzzük, a káposztát pedig egy kevés olajat és vizet aláöntve megpároljuk fedő alatt. Mielőtt lefedjük dobunk rá 1-2 babérlevelet, és megszórjuk egy kevés köménnyel. A káposzta párolása kb. 25-30 percet vesz igénybe, ez függ attól, hogy friss, kimért káposztából készítjük-e vagy konzervből; a lényeg, hogy akkor jó, ha megpuhult. ( A friss káposztát még nyersen meg kell kóstolni, mert lehet, hogy nagyon savanyú, akkor vízben ki kell mosni; ha ezt nem tesszük meg, akkor nagyon savanyú lesz a kész étel!! )
Ha mindez készen van, akkor egy jénai edénybe vagy tepsibe teszünk egy kevés olajat, leterítjük a káposzta felét, rá a rizs felét, a pörköltet, újra rizs majd a maradék káposzta jön. A tetejét megkenjük tejföllel és mehet az előmelegített sütőbe takaréklángon addig, amíg a teteje nem kezd el pirulni. Az így elkészített káposzta annál finomabb minél többször van melegítve, úgyhogy én mindig előző nap készítem el.

Vissza ide: Húsételek

 

Sütés, Főzés, Egyszerűen © 2011 Wittmann Orsolya, Minden jog fenntartva  |  Felhasználási feltételek  |  Adatvédelem