Csokicsigás kuglóf
Hozzávalók:
40 dkg liszt
6 dkg vaj
2 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
kb. 2 dkg élesztő (fél kockánál kicsit kevesebb)-1 dl vízben és kis cukorban felfuttatva
1/2 tábla Tibi étcsokoládé
kb. 2,5 dl langyos víz
Elkészítés:
A lisztben elmorzsoljuk a puha vajat ( ha esetleg elfelejtettük előre kivenni, akkor fel kell olvasztani így is bele lehet tenni a tésztába), hozzákeverjük a cukrot és egy csipet sót, majd a felfuttatott élesztőt. Jól összegyúrjuk (akkor a legjobb ha lágy a tészta) és letakarva meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.
Mielőtt letelne a kelesztési idő vízgőzben felolvasztjuk a fél tábla csokit a vaníliás cukorral, amit hígíthatunk még egy kis tejjel, hogy könnyebb legyen elkeverni a tésztával.
A megkelt tészta kb.1/3-át keverőtálba tesszük, beleöntjük a csokit és robotgép segítségével egyneműre dolgozzuk. A megmaradt tésztát jól átgyúrjuk és téglalap alakúra nyújtjuk, majd a csokis tésztát is kinyújtjuk, ráfektetjük a másika, feltekerjük, mint a kalácsot és kuglófformába rakjuk.
Addig kelesztjük még, amíg a formát majdnem kitölti, ekkor előmelegített sütőben takarékon kb. 30 percig szép barnára sütjük. Célszerű a sütő aljára egy vízzel telt edényt helyezni, így a tészta gőzben tud sülni. Ha megsült rácsra borítjuk és kihűtjük.
Vissza ide: Kelt tészták