Kakaós-, pudingos csiga
 
 

Kakaós-, pudingos csiga

Hozzávalók:

8 db-hoz:
50 dkg liszt (15 dkg rétesliszt, 35 dkg finom liszt)
2,5 dkg friss élesztő
3 evőkanál olaj
2 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál cukor, vagy méz
kb. 3 dl víz
csipet só
+ vaj

Töltelékhez:
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál porcukor
3 evőkanál kakaópor
vagy
1 csomag főzős vaníliás puding (de lehet hidegen készítendő is)

Elkészítés:

A liszteket tálba szitálom, sózom, a közepére készítek egy mélyedést, amibe belemorzsolom az élesztőt, szórok rá egy kevés lisztet, cukrot, öntök rá kis vizet, és hagyom pár percig éledni. Majd a többi cukrot (mézet), az olajat és a vizet hozzáadva jól összegyúrom (a vizet nem egyszerre, mivel a liszt minőségétől függ, hogy mennyit vesz fel). Langyos helyre teszem, és kb. 1 órát pihentetem.
Újra átgyúrom, egy darabot leszedek róla, kb. akkorát, hogy 8 db. kört ki tudjak szúrni belőle, ha kinyújtottam. Ezek a körök mennek majd a csiga aljára, megakadályozva ezzel a töltelék esetleges szivárgását.
A maradékot kinyújtom vékonyra és megkenem nem túl lágy vajjal. Összehajtogatom, hogy réteges legyen, és amíg a tölteléket elkészítem, félreteszem.
A kakaós tölteléket egyszerűen csak minden összetevőt összekeverek.
A pudingos tölteléknél a hidegen készítendőt csak összekeverem, ha viszont főzőssel készül, azt célszerű előre elkészíteni, hogy langyosra hűljön.
A tésztát kinyújtom vékonyra, téglalap alakúra. A szélessége kb. akkora legyen, hogy felszeletelve kijöjjön belőle a 8 csiga. Ha kakaósat készítünk, akkor újra megkenjük vajjal, erre szórjuk a tölteléket, és feltekerjük. Éles késsel, a szemmértékünket használva eldaraboljuk 8 felé. Az így kapott részt elfordítjuk, és ráültetjük az előzőleg kiszúrt körre. A széleket össze is lehet csipkedni, így teljesen biztos, hogy nem folyik ki a kakaó. Ha mégis túl magasnak tartjuk a kapott csigát bátran nyomjuk le egy darab alufóliával, miután a tepsire helyeztük.
Ha pudingosat készítünk, akkor nem kell megkenni már újra vajjal, hanem rákenjük a langyos pépet, és ugyanúgy járunk el, mint a kakaósnál. Ízlés szerint lehet mazsolát, aszalt gyümölcsöt is szórni a pudingra feltekerés előtt.
A tepsin hagyjuk kelni kb. fél órát, majd kb. 180 fokon pirosra sütjük.

Vissza ide: Kelt tészták

 

Sütés, Főzés, Egyszerűen © 2011 Wittmann Orsolya, Minden jog fenntartva  |  Felhasználási feltételek  |  Adatvédelem