Kalács
 
 

Kalács

Hozzávalók:

50 dkg liszt
8 dkg vaj
2 evőkanál cukor
½ csomag élesztő
egy csipet só
kb. 3,5 dl víz

Elkészítés:

A lisztben elmorzsoljuk a vajat (ha elfelejtettem kivenni előre, akkor megolvasztom), beletesszük a sót, cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Jól összedolgozzuk annyi langyos vízzel, hogy lágy tésztát kapjunk, amit letakarva meleg helyen kelesztünk kb. 1 óráig ( a duplájára kell dagadnia ). Ha megkelt újra átgyúrjuk, ketté osztjuk és készítünk belőle 1-1 fonott kalácsot. Ebből a tésztából lehet brióst, diós-, mákos-, kakaós kalácsot is csinálni.
Csokis csiga: 1 tábla étcsokit összeolvasztunk 5 dkg rámával, ha kihűlt belekeverünk 1 tojássárgáját, 2 evőkanál porcukrot, 1 van.cukrot, majd a felvert tojásfehérjét. ( kb. 25 dkg lisztből készült tésztához )
Kókuszos csiga: 1 tojásfehérjét felverünk habnak, majd hozzáadunk 1 evőkanál porcukrot és 10 dkg kókuszt. ( kb. 25 dkg lisztből készült tésztához )
Csokis kalács: 25 dkg. lisztből készült tésztát összekeverünk 1 tábla felolvasztott étcsokival, 2 rudat készítünk belőle, majd ugyanennyi „sima” tésztából szintén 2 rudat sodrunk. Ebből 2 kalácsot fonunk.

Vissza ide: Kelt tészták

 

Sütés, Főzés, Egyszerűen © 2011 Wittmann Orsolya, Minden jog fenntartva  |  Felhasználási feltételek  |  Adatvédelem