Kenyér
 
 

Kenyér

Hozzávalók:

75 dkg finom liszt (lehet 15 dkg rétes liszt plusz finom liszt)
38 gr élesztő
5 dl langyos víz
3 kávéskanál só
3 evőkanál olaj

Elkészítés:

Az élesztőt egy kevés langyos vízben cukorral felfuttatjuk. A lisztet összedolgozzuk az összes belevalóval, majd langyos helyen lehetőleg folpackkal letakarva kelesztjük a duplájára ( ez kb.1 óra ). Átgyúrjuk, formázzuk és tepsibe rakjuk ( vagy cserépedénybe ). Újra kelesztjük ¾-1 óráig, majd előmelegített sütőben pirosra sütjük ( cserépedényben ez 1 óra ). Lehet arányosan csökkenteni a mennyiségeket.
Úgy is készíthetjük, hogy az élesztőt egy teáskanálnyi cukorral és 2 teáskanálnyi liszttel meg annyi langyos vízzel, hogy galuskasűrűségű masszát kapjunk elkeverjük, és letakarva hagyjuk kelni (kb.5-10 perc) és ezt az előkovászt keverjük a liszthez, meg a többi hozzávalóhoz.

Vissza ide: Kelt tészták

 

Sütés, Főzés, Egyszerűen © 2011 Wittmann Orsolya, Minden jog fenntartva  |  Felhasználási feltételek  |  Adatvédelem