Teljeskiőrlésű lisztből kenyér, kifli/zsemle
 
 

Teljeskiőrlésű lisztből kenyér, kifli/zsemle

Hozzávalók:

6 db-hoz vagy egy veknihez:
35 dkg teljes kiőrlésű liszt
2 pohár (2 x 130g) kefir
2 dkg friss élesztő
1,5 kávéskanál só
1 evőkanál olaj
egy kevés víz

Elkészítés:

A lisztet egy tálba tesszük, a közepébe egy mélyedést készítünk, ahova is belemorzsoljuk az élesztőt, egy kevés kefirrel összekeverjük és hagyjuk pár percig állni. Hozzáadjuk a többi kefirt is, meg az olajat, és elkezdjük gyúrni (robotgép dagasztó spirálja jó segítség). Kell még hozzá némi víz, annyi, hogy egy közepesen kemény tésztát kapjunk. Lefedjük, betesszük a hűtőbe kb. 2 órára.
Ezután átdolgozzuk, zsemle és kifli esetén hat részre osztjuk, majd egyesével kinyújtjuk és feltekerjük, ha kiflit szeretnénk, vagy gömbölyítjük zsemle formára. Tepsire rakjuk, hagyjuk még kelni 3/4-1 órát, de már konyha hőmérsékleten, és készre sütjük. Ha kenyeret sütünk belőle, akkor az átdolgozás után kinyújtjuk, feltekerjük, és vekni formába tesszük.
Nekem egy régi, egyszerű gázsütőm van, és ebben takaréklángon szoktam sütni.
A második gyúrásnál lehet hozzá mindenféle magokat is adni.

Vissza ide: Kelt tészták

 

Sütés, Főzés, Egyszerűen © 2011 Wittmann Orsolya, Minden jog fenntartva  |  Felhasználási feltételek  |  Adatvédelem