Túrós táska
 
 

Túrós táska

Hozzávalók:

6 darabhoz
35 dkg liszt (10 dkg rétesliszt, 25 dkg Pékmester liszt)
2 dkg friss élesztő
1 csomag vaníliás cukor
1,5 evőkanál méz
3 evőkanál olaj
kb. 2,5 dl víz
csipet só
+ vaj a rétegezéshez

Töltelékhez:
25 dkg túró
1 tojás
1 csomag vaníliás cukor
1-2 teáskanál porcukor

Elkészítés:

A lisztet átszitálom, a közepébe készítek egy mélyedést, ahova belemorzsolom az élesztőt, szórok rá kevés lisztet, öntök rá egy kevés langyos vizet, összekeverem, és pár percig hagyom kelni. Majd mehet bele a többi hozzávaló, jól összedolgozom, és hagyom 1 órát pihenni (míg duplájára nem nő). Újra átgyúrom, kinyújtom vékonyra négyzet alakúra, megkenem a nem túl lágy vajjal (nem margarinnal), és összehajtogatom kicsire. Félreteszem pihenni addig, amíg elkészítem a tölteléket: egyszerűen csak jól összekeverem a túrót, cukrokat, tojássárgáját, majd óvatosan belekeverem a habbá vert tojásfehérjét.
A pihent tésztát kinyújtom úgy, hogy 6 db egyforma, négyzet alakú (körülbelül 20x20 cm-es) darabot tudjak belőle vágni. Ha nem sikerül pontosan nem baj, utólag is lehet alakítani, nyújtani rajta. Egyenlően elosztom a tölteléket a közepére a tésztának, majd egymásra hajtom a csücsköket. Ha nagyon kiállna, akkor azokat a részeket beigazítom, tepsibe rakom, és hagyom még kelni körülbelül fél órát. Előmelegített sütőben, 180 fokon pirosra sütöm.

Vissza ide: Kelt tészták

 

Sütés, Főzés, Egyszerűen © 2011 Wittmann Orsolya, Minden jog fenntartva  |  Felhasználási feltételek  |  Adatvédelem