Csőben sült karfiol

Hozzávalók:

1 kisebb fej karfiol
kb. 3 dkg ráma
kb. 3 dl tej
kb. 10 dkg sajt
esetleg sonka, virsli
só, liszt, zsemlemorzsa, zöldség zöldje

Elkészítés:

A karfiolt rózsáira szedjük és sós vízben megfőzzük úgy, hogy teljesen ne legyen puha, inkább roppanós. A rámát felolvasztjuk, meghintjük annyi liszttel, amennyit felvesz, majd a jól felmelegített tejjel apránként felöntjük; a lényeg az, hogy egy mártást kapjunk, így célszerű lassan adagolni a tejet, mert akkor biztos, hogy nem lesz túl híg. Sózzuk, beletesszük a reszelt sajt felét, 1 teáskanálnyi zöldség zöldjét, majd alaposan átkeverjük, hogy a sajt elolvadjon. Egy tűzálló tálat kikenünk margarinnal, megszórjuk zsemlemorzsával és beletesszük a leszűrt karfiolt. Nyakon öntjük a mártással, megszórjuk a maradék sajttal és előmelegített sütőben takaréklángon megsütjük. Miután minden összetevő már főtt, csak addig kell sütni, amíg a sajt megpirosodik a tetején. Ha van otthon sonka, virsli esetleg maradék főtt vagy sült hús, apró darabokra vágva még a mártás ráborítása előtt rászórhatjuk, így kiadósabb lesz az étel.Gazdagíthatjuk mindenféle zöldséggel is ( pl. főtt sárgarépa, borsó, kukorica... ).

Vissza ide: Zöldségételek

 

Sütés, Főzés, Egyszerűen © 2011 Wittmann Orsolya, Minden jog fenntartva  |  Felhasználási feltételek  |  Adatvédelem