Rizi-bizi
 
 

Rizi-bizi

Hozzávalók:

kb. 2 dl rizs
3 dl víz
olaj
só, petrezselyem
fél fej vöröshagyma
+ zöldségek

Elkészítés:

A rizst hideg vízben alaposan megmossuk, lecsepegtetjük. Egy lábosban felmelegítjük a kevés olajat, rátesszük a rizst, és jól megpirítjuk. Ha szárított petrezselymet használunk, azt együtt piríthatjuk a rizzsel, ha frisset, akkor inkább a vízzel együtt adjuk hozzá. Felengedjük hideg vízzel, beledobjuk a megpucolt hagymát, és sózzuk. Annyi sót kell beletenni, hogy a levet megkóstolva sósnak érezzük kissé. Lefedjük, és takarék lángon, időnként megkeverve addig főzzük, amíg be nem szívta az összes folyadékot. Ekkor elzárjuk alatta a lángot, hagyjuk lefedve, és megvárjuk míg kihűl.
Átkeverjük, és beletesszük a tetszőleges zöldségeket. Ha konzervvel dolgozunk (pl.borsó, kukorica, répa), akkor csak simán beletesszük, majd a melegítésnél úgyis összemelegszik. Ha friss zöldségeket szeretnénk hozzáadni, akkor azokat előtte meg kell párolni.
Ez az étel nagyon jó maradék rizs felhasználására, de köretnek is kiváló. Ha feljavítjuk némi sült hús maradékkal, vagy sült virslivel, akkor már tényleg önálló ételt kapunk.

Vissza ide: Zöldségételek

 

Sütés, Főzés, Egyszerűen © 2011 Wittmann Orsolya, Minden jog fenntartva  |  Felhasználási feltételek  |  Adatvédelem