Szilvás gombóc

Hozzávalók:

(2 főre)
kb. 1/2 kg burgonya (lehetőleg egyforma méretűek)
15-20 db szilva (ringlószilva a legjobb)
vaj (vagy margarin), kb. 3-4 evőkanál zsemlemorzsa
liszt, őrölt fahéj, porcukor

Elkészítés:

A krumplit sós vízben héjában megfőzzük (azért kell kb. egyforma méretűnek lenni, mert így fog egyszerre megfőni), még melegen meghámozzuk és áttörjük krumplinyomóval (ennek hiányában hagyjuk kihűlni a megpucolt krumplit és hidegen lereszeljük a reszelő nagyobb lyukú részén). A kihűlt összetört krumplit egy kissé megsózzuk és összegyúrjuk annyi liszttel, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. Kinyújtjuk négyzet alakra (legalább is olyasmire:)) kb. 1/2 cm vastagra, feldaraboljuk 5*5 cm-es kockákra. Minden kocka közepére teszünk 1 magozott szilvát (lehet felezni is ha túl nagy ), megszórjuk fahéjas porcukorral (1:1 arányban elkeverve). A kockák 4 csücskét összecsippentjük, és a nyitva maradt széleket is jól összenyomkodjuk, különben kifolyik a porcukor. Gombócot formázunk belőle és forrásban lévő sós vízben kifőzzük. A lábosba egyszerre csak annyit tegyünk, amennyi az alján kényelmesen elfér. Ügyeljünk arra, hogy a víz mindvégig forrjon, de ne túlságosan. Ha a gombócok feljöttek a víz felszínére kb. 1 perc után kiszedhetjük őket. Beleforgatjuk az előre elkészített pirított zsemlemorzsába. A zsemlemorzsát egy edényben takarék lángon folyamatosan kevergetve megpirítjuk (nem elégetjük), ha kész, akkor tehetünk rá egy kevés vajat, átkeverjük és kész. Az edény a láng elzárása után is forró, így nem szabad otthagyni, hanem még 1-2 percig időnként keverjük meg különben eléghet!!
Porcukorral (esetleg a maradék fahéjas porcukorral) megszórva tálaljuk.

Vissza ide: Zöldségételek

 

Sütés, Főzés, Egyszerűen © 2011 Wittmann Orsolya, Minden jog fenntartva  |  Felhasználási feltételek  |  Adatvédelem